Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

vote now
Grillowane karmelowe nektarynki z lodami



Sezon brzoskwiniowy ma się prawie ku końcowi. Całe lato dorodne czerwono-żółte brzoskwinie i nektarynki cieszyły moje oko najpierw na straganie, potem w kuchni, a na końcu łaskotały podniebienie w pysznych potrawch.
Dziś zapraszam na jedną z nich. Pyszny deser nektarynkowo-lodowy. Oczywiście nektarynki możecie zastąpic brzoskwiniami. Wybór Wam zostawiam. Choć brzoskwinie są słodsze, bardziej aromatyczne i soczyste niż twarde i ciut kwaskawe nektarynki, to ja pozostanę wierna tym drugim. Po prostu nie cierpię tych drobnych włosków na brzoskwiniach....Kupcie które chcecie, pamiętajcie tylko, aby przy zakupie owoców, wybrać pięknie dojrzałe, tak aby podczas grillowania zmysłowo połaczyły się z karmelem.
Grillowane nektarynki idealnie nadają się na lekki deser, albo kiedy najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego, bo przygotowuje się go dosłownie w parę minut. Równie doskonały na podwieczorek dla dzieci, pamiętajcie o zdjęciu gałązek rozmarynu, bo inaczej nie ruszą...
Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Składniki na 2 osoby:
2 dojrzałe nektarynki/brzoskwinie
kilka łyżek domowego cukru z wanilą( miałki cukier wymieszany z ziarenkami z kilku lasek wanilii)
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki owoców leśnych
gałązkę rozmarynu
4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe)



Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałow.
Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki nektarynek obficie posypujemy cukrem wymiesznym z ziarenkami wanilii.

Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Użyłam patelnię grillową Positano, która świetnie się spisała. O teście możecie poczytać tu.
Jeśli Wasza patelnia tego wymaga, to należy ją natłuścić.

W miejscu pestki umieszczamy parę igiełek rozmarynu. Połówki nektarynek grillujemy z obu stron (z każdej 3-4 minuty). Czas grillowania zależy od stopnia dojrzałości nektarynek. Grillując stronę pokrytą cukrem uważajmy, aby ten się zbytnio nie przypaił. Jeśli zachodzi taka potrzeba zmiejszamy połmień.

“Zgrillowane” nektarynki wykładamy na talerzyki, usuwamy rozmaryn, dodajemy po gałce lodów, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i owocami leśnymi. Podajemy natychmiast.






M Mia cucina

Komentarze

Oceń ten przepis:




+