Grillowany kurczak z sosem szpinakowo-śmietanowym

vote now
Grillowany kurczak z sosem szpinakowo-śmietanowym

Można powiedzieć, że to moje wspomnienie wakacji, bo to danie jadłam podczas pobytu na Mazurach. Strasznie mi smakowało, więc postanowiłam odtworzyć te smaki ;)
Polecam, bo połączenie jest bajecznie pyszne ;)
Składniki:
pierś z kurczakapół opakowania mrożonego szpinaku2 ząbki czosnkucebulagałka muszkatołowabazyliarozmarynoreganopieprz ziołowysól150g śmietany 18% do zup i sosów odrobina masła do smażenia
Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami: rozmarynem, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Zostawiamy na 30 minut.
Cebulkę siekamy drobno, smażymy na maśle. Czosnek obieramy, przecikamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Mięso grillujemy z obu stron na rumiano i układamy na talerzu. Polewamy sosem.

SMACZNEGO!!! ;)


C Czerwona Porzeczka

Komentarze

Oceń ten przepis:




+