Key Lime Pie
vote now
Key Lime Pie to tradycyjny deser amerykański, pochodzi z południowej części USA. Słodki o wyrazistym limonkowy smaku. Nazwa pochodzi od upraw limonek, które ciągną się wzdłuż łańcucha wysp Florida Keys położonych tuż przy wybrzeżu. Dzięki skondensowanemu mleku swą konsystencją przypomina gęsty sernik. Prosty w przygotowaniu, koniecznie musicie wypróbować, smak na pewno was nie zawiedzie.
Skadniki (na formę o średnicy 23cm):
opakowanie ciasteczek owsianych (lub herbatników digestive) 55g masła3 żółtka1 puszka skondensowanego mleka (słodzonego)skórka i sok z 4 limonekRozgrzej piekarnik do 160C. Natłuść formę do tarty. Herbatniki rozdrobnij na drobne okruchy. Roztop masło, dodaj do niego pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej wcześniej formy i dociśnij mocno do dna. Piecz spód przez 10 minut, wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
Roztrzep żółtka za pomocą widelca, dolej skondensowane mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj do masy drobno starta skórkę z limonek i sok, całość wymieszaj do momentu aż masa stanie się jednolita.
Przełóż nadzienie do formy i piecz ciasto na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem odstaw do schłodzenia na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Oryginalnie ciasto podaje się z bitą śmietaną. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form: http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php Babeczka piecze... i gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!