Knedle ze śliwkami

vote now
Knedle ze śliwkami

Tradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami.

Składniki:
1 kg ziemniaków (ugotowanych)szklanka mąki2 jajka sólśliwki (bez pestek) węgierkicukier


Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski.
Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową lub małym siteczkiem.
Podajemy posypane cukrem lub polane masłem.


Z dziećmi i dla dzieci 2014Warzywa psiankowate 2014Śliwka - robaczywka!Warzywa psiankowate 2014Szkolne śniadania
P prawdziwy biszkopt

Komentarze

Oceń ten przepis:




+