Knedle ze śliwkami
vote now
Tradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami.
Składniki:
1 kg ziemniaków (ugotowanych)szklanka mąki2 jajka sólśliwki (bez pestek) węgierkicukier
Składniki:
1 kg ziemniaków (ugotowanych)szklanka mąki2 jajka sólśliwki (bez pestek) węgierkicukier
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski.
Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową lub małym siteczkiem.
Podajemy posypane cukrem lub polane masłem.
prawdziwy biszkopt
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!