Kopytka Dyniowe
vote now
Z dyni przyrządzić można wiele pyszności: u mnie na przykład dzisiaj Kopytka Dyniowe. Ciekawa i smaczna odmiana tradycyjnych.
SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków300 g pure z dyni1.5 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania2 łyżki mąki ziemniaczanejjajko1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki currysól
WYKONANIE:Ziemniaki obrać (tak aby było 500 g obranych), umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.Nieobraną dynię, pokrojoną na duże kawałki, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. Wydrążyć łyżką miąższ i zmiksować w blenderze na mus.Przestudzone ziemniaki połączyć z pure z dyni. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kurkumę, curry oraz sól. Z wszystkich składników zagnieść ciasto.Stolnicę podsypać obficie mąką. Z ciasta formować wałki i nożem wycinać kopytka.W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Kopytka wrzucać porcjami na wrzącą wodę i gotować 3-4 minuty. Odcedzić przy użyciu cedzaka. Gotowe kopytka podawać na gorąco. Na zdjęciu wersja z boczkiem i czosnkiem.
SMACZNEGO :)obiadziemniakidyniamąkamąka ziemniaczanajajkakurkumacurrysól
Zakątek Smakosza
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!