Kuleczki piernikowe z orzechami w czekoladzie
vote now
Kto nie lubi bajaderek? Powstają z niczego i cudownie zamieniają się w coś pysznego!
Te powstały z kawałka piernika owsianego na melasie i biszkopta kakaowego.
Dodałam garść posiekanych orzechów i masło z fistaszków.
Trochę karnawałowo a trochę echa poświątecznego ;-) zapraszam
300 g (pokruszonej masy z ciasta)
garść posiekanych orzechów włoskich
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 łyżka masła z fistaszków
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstego kajmaku
posypka kolorowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju
garść posiekanych orzechów włoskich
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 łyżka masła z fistaszków
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstego kajmaku
posypka kolorowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju
Ciasto kruszymy, łączymy z orzechami, masłem, jogurtem i kajmakiem.
Masa powinna dać się formować w kulki i nie kruszyć.
Formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i schładzamy w lodówce szczelnie przykryte na minimum 30 minut (moje zostały w niej na noc) . Na zimnych będzie szybciej czekolada zastygała.
Czekoladę rozpuszczamy na parze z olejem. Obtaczamy nasze kulki, posypujemy posypką i gotowe.
Czekamy jeszcze aż czekolada zastygnie i gotowe do zjedzenia.
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!