Kurczak w płatkach corn flakes z sałatką coleslaw
vote now
Składniki:
około 1 kg części kurczaka (użyłam pałek i podudzi)1 i 1/2 szklanki płatków corn flakes3/4 szklanki mąki ziemniaczanej50 g masła1/2 łyżeczki soli1 łyżka słodkiej papryki1 łyżka curry1 łyżka czosnku w proszku1/2 łyżeczki chili pieprzy cayenne1/3 łyżeczki pieprzu1 łyżka olejuCzęści kurczaka umyj i umieść w dużej misce. Posyp wszystkimi przyprawami i polej olejem. Dokładnie wymieszaj tak aby każdy kawałek był oblepiony przyprawami.
Płatki kukurydziane przesyp do foliowego woreczka i pokrusz. Możesz to zrobić uderzając nimi o blat albo uderzając wałkiem. Przesyp pokruszone płatki na talerz, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Kurczaka panieruj w mieszance mąki i płatków kukurydzianych mocno je dociskając aby płatki dobrze się przykleiły. Umieść kurczaka na blaszce, bez dodatku tłuszczu i piecz w piekarniku z termoobiegiem w 200C. Gdy panierka zacznie się rumienić wyjmij blaszkę z pieca. Każdy kawałek polej roztopionym masłem i włóż z powrotem do piekarnika. Całość piecz około 45 minut. Serwuj z sałatką coleslaw. Na sałatkę coleslaw:
1/4 niedużej główki czerwonej kapusty1 średnia marchewka1/2 czerwonej cebuli1 jabłkonatka pietruszki, drobno posiekana1 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1 łyżka musztardysól i pieprz
Kapustę drobno poszatkuj - idealnie nadaje się do tego krajalnica, ustawiona na cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość przełóż do miski i dodaj natkę pietruszki. W osobnej misce połącz jogurt, majonez, musztardę, dopraw solą i pieprzem. Przelej dresing do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Babeczka piecze... i gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!