MARYNATA Z PAPRYKI I KIWI
vote now
Witajcie :)
Dzisiaj bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na nietypową ( a może ją już znacie...) marynatę z czerwonej papryki i kiwi. Marynata na bazie zdrowego octu jabłkowego z dodatkiem miodu i jałowca.
MARYNATA Z CZERWONEJ PAPRYKI I KIWI4 duże czerwone papryki ( pokrojone w szerokie pasy)8 twardych kiwi ( obranych i pokrojonych na ćwiartki, gube plastry lub dużą kostkę) Osobiście sugeruję plastry, bo efektowniej prezentują się w marynacie.sok z 1 małej cytrynyłyżka soliZALEWA:1 litr octu jabłkowego ( lub białego winnego) 15 dkg miodu kwiatowego25 dkg cukru2 łyżki jagód jałowca po łyżce ziaren pieprzu i ziela angielskiego Pokrojone owoce kiwi skropić w misce sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Pokrojoną paprykę posypać solą i odstawić na 15 minut.
Składniki zalewy zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Paprykę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i dodać do zalewy. Zagotować i na małym ogniu gotować 5 minut. Dodać kiwi i gotować kolejne 5 minut.
Ostrożnie wyjmować kiwi i paprykę i układać w wyparzonych słoikach.
Zalewę gotować jaszcze na dużym ogniu 10 minut aż lekko odparuje. Wrzącą zalać zawartość słoików i zakręcić. Chociaż marynata jest gotowa do spożycia po tygodniu to zdecydowanie zyskuje na smaku po dłuższym czasie. Można ją przechowywać przez rok.
Polecam jeśli lubicie nietypowe połączenia....
Dodano do akcji
Dzisiaj bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na nietypową ( a może ją już znacie...) marynatę z czerwonej papryki i kiwi. Marynata na bazie zdrowego octu jabłkowego z dodatkiem miodu i jałowca.
MARYNATA Z CZERWONEJ PAPRYKI I KIWI4 duże czerwone papryki ( pokrojone w szerokie pasy)8 twardych kiwi ( obranych i pokrojonych na ćwiartki, gube plastry lub dużą kostkę) Osobiście sugeruję plastry, bo efektowniej prezentują się w marynacie.sok z 1 małej cytrynyłyżka soliZALEWA:1 litr octu jabłkowego ( lub białego winnego) 15 dkg miodu kwiatowego25 dkg cukru2 łyżki jagód jałowca po łyżce ziaren pieprzu i ziela angielskiego Pokrojone owoce kiwi skropić w misce sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Pokrojoną paprykę posypać solą i odstawić na 15 minut.
Składniki zalewy zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Paprykę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i dodać do zalewy. Zagotować i na małym ogniu gotować 5 minut. Dodać kiwi i gotować kolejne 5 minut.
Ostrożnie wyjmować kiwi i paprykę i układać w wyparzonych słoikach.
Zalewę gotować jaszcze na dużym ogniu 10 minut aż lekko odparuje. Wrzącą zalać zawartość słoików i zakręcić. Chociaż marynata jest gotowa do spożycia po tygodniu to zdecydowanie zyskuje na smaku po dłuższym czasie. Można ją przechowywać przez rok.
Polecam jeśli lubicie nietypowe połączenia....
Dodano do akcji
Kulinarne zapiski Olki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!