Mini Pavlova

vote now
Mini Pavlova



Jeśli mamy nadmiar niewykorzystanych białek to mini Pavloveidealnie się do tego celu nadają. Tym razem szukałam inspiracji i wpadłam na przepisy znanej pewnie wszystkim Niegelli. Jej przepis wydawał się być idealnym dla mnie więc się nim posłużyłam, ale przygotowałam go z połowy proporcji, bo akurat tym dysponowałam i również odrobinę go zmodyfikowałam, ale już tylko w kwestii nadzienia. Z podanych proporcji wyszło mi 6 bezowych ciastek, bardzo dużych ciastek, wszystkie napełnione z dużą górką bitej śmietany i ogromną porcją jagód. Połowę z nich przygotowałam w wersji dla dorosłych, oblewając ciastko porcją pysznego likieru kawowego, który przełamał słodycz, dodał zdecydowany aromat i smak. Wierzcie mi to genialna kompozycja. Spróbujcie sami!


Składniki na bezę:

4 dużych białek jaj1 szczypta soli250 g cukru pudru2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 skąpa łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczki białego octu winnego
Nadzienie:

600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru300 g jagód1 łyżka chipsów czekoladowych3 łyżki likieru kawowego Kahlua



Przygotowanie:

Potrzebna jest duża blacha wyłożona pergaminem.Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.Ubij białka z solą, aż powstanie sztywna piana. Delikatnie dodaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając mikserem. Powstanie satynowa, błyszcząca beza. Oprósz mąką, dodaj wanilię i ocet, następnie delikatnie zmiksować.Na papierze narysować 6 okręgów w odległości minimum 4 cm od siebie. Do tego celu można posłużyć się kuflem lub małym talerzykiem.Wyłożyć beze na papier. Ja wyciskałam beze na pergamin przy pomocy szprycy, ale można zrobić to łyżką, Podzielić beze na 6 okręgów, a na końcu w każdej zrobić wgłębienia, by brzegi obręczy były znacznie wyższe od środka.Wstawić blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i suszyć jeszcze bezy przez kolejne 30 minut. Następnie wyjąć z pieca do ochłodzenia, przenosząc je razem z papierem na kratkę.


Nadzienie;ubić śmietankę z cukrem pudrem, owoce oczyścić i umyć. Śmietankę podzielić na 6 porcji. Trzy z nich posypać jagodami na których dla dekoracji kładziemy wisienkę. Pierwsza wersja mini Pavlovej gotowa.

Mini Pvlova dla dorosłych;
Każdą beze wypełnianą śmietanką polewamy łyżką likieru. Jeśli śmietankę ułożyliście na gładko, wystarczy ponacinać w niej rowki końcem łyżeczki by we wszystkie zagłębienia dostał się likier, a potem na każde ciacho odrobina czekoladowych chipsów i dopiero na koniec owoce. Pavlova gotowa!

Smacznego!

Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+