Najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą i orzechami

vote now
Najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą i orzechami


Maluchy lubią słodkości jak najbardziej proste, gdzie smaki są łatwo rozpoznawalne i nie przekombinowane. Dlatego na najbliższy Dzień Dziecka upieczcie ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechów, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu - najlepiej wspólnie ze swoją lub pożyczoną pociechą!
Składniki:
2 szklanki mąki
200 g masła
pół szklanki cukru pudru
jajko
ziarenka z jednej laski wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 g groszków czekoladowych
50 g orzechów włoskich
Masło kroimy na drobniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę, jajko, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy na stolnicy lub blacie. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy czekoladowe groszki i rozdrobnione orzechy włoskie, łączymy dokładnie z masą. Z powstałej kuli odrywamy kawałeczki ciasta, w dłoniach formując ciasteczka - układamy obok siebie na prostokątnej blaszce i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do przyrumienienia, czyli jakieś 35 minut.




Wszystkim dzieciakom i dorosłym, którzy wciąż mają duszę dziecka życzę dużo słońca, miłości, dobrego jedzenia i radości z małych rzeczy :)


Piknik majowy

S sama złodycz

Komentarze

Oceń ten przepis:




+