Naleśniki z mięsem i grzybami

vote now
Naleśniki z mięsem i grzybami




Wytrawne naleśnikiidealnie nadają się na zarówno na obiad jak i na kolację. W takiej formie i z takim nadzieniem są po prostu pyszne. Ciasto jest pulchniutkie i puszyste, a nadzienie dzięki połączeniu z sosem nie jest zbite i rozpływa się w ustach. Pieczarki, mięso i pomidory wspaniale się ze sobą komponują, wyczuwalne są wszystkie składniki, a żaden nie narzuca się swoim smakiem. Całość odpowiednio doprawiona tworzy prostą, zarazem wyborną potrawę. Polecam!



Porcja dla 3-4 osób
Sos do nadzienia:

4 ząbki czosnku1 cebulakilka liści bazylii1 puszka pomidorówSól, pieprz, odrobina chili, 1 łyżeczka cukru
Cebule zeszklić na oliwie, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i puszkę pomidorów. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną chili i łyżeczką cukru, całość dusić około 5 minut, następnie zmiksować na gładka papkę przy użyciu blendera.


Nadzienie:

400 g pieczarek750 g mięsa mielonego1 łyżeczka słodkiej papryki, sól , pieprz, kilka ziarenek chili
Pieczarki oczyścić i pokroić w miarę drobno, a następnie usmażyć na łyżce oliwy. Do usmażonych pieczarek dodać mięso mielone i doprawić. Przesmażyć chwilę, aż mięso straci swój surowy kolor, kiedy wygląda już apetycznie zalewamy sosem i dusimy około 5-7 minut by sos się odrobinę zredukował.


Naleśniki:

400 g (3 niepełne szklanki) mąki pszennej2 łyżki dowolnej oliwy, ja użyłam sezamowej3 jajka½ łyżeczki soli1 szklanka mleka1 szklanka wody
Ze wszystkich składników zarobić ciasto, mieszając je najlepiej rózgą lub łyżką w jakieś większej misce. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie je przemieszamy, jeśli bardzo zgęstniało, można dodać odrobinę wody. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ciasto ma oliwę, więc patelnia nie wymaga dodatkowego smarowania tłuszczem, gdyby jednak ciasto się przypalało, (dużo zależy od jakości patelni) należy przed każdym wlaniem ciasta użyć odrobiny oliwy i rozsmarować ją pędzlem po patelni.


Ponadto:

Oliwa do smażeniaŁyżka parmezanu do oprószenia naleśników

Na usmażone naleśniki nakładamy nadzienie na ¾ powierzchni i rolujemy je w rulon.
Każdy naleśnik kroimy na 2 lub 3 części i układamy na talerzach oprószając parmezanem.
Smacznego!


Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+