Pączki z różą

vote now
Pączki z różą

Pączki z nadzieniem z róży to klasyka gatunku.

Składniki:

600 g mąki (typ 480 - 650)25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant)szklanka mleka lub wody5 żółtek1 jajko50 g cukrułyżka wódkisok z cytryny ok. 3 łyżekkonfitura z różyolej lub smaleccukier puder, cytryna
Ciasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej wody lub mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.
Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.

Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 50 mniejszych pączków.
Nakładanie dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto (Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę konfitury, zalepiamy brzegi)
Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.

Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec. Smażenie trwa dosłownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły i ewentualnie lekko przykręcamy gaz. Po chwili delikatnie przekręcamy pączki na drugą stronę. Mają być brązowe z obu stron z jaśniejszą obręczą na około.

Nadzienie: najłatwiej nadziewać jeszcze ciepłe pączki. Szprycą (taką jak do bitej śmietany) robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury.

Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody, dla smaczku można dodać sok z cytryny. Lukrem polewam ciepłe pączki.

Przepis na domową konfiturę z róży.



Z dziećmi i dla dzieci 2014
P prawdziwy biszkopt

Komentarze

Oceń ten przepis:




+