Placki z batatów i kukurydzy z miętowym sosem tzatzyki
Placki z batatów i kukurydzy
z miętowym sosem tzatzyki,
czyli aromatyczne danie wegetariańskie.
Połączenie słodkich batatów i kukurydzy oraz pikantnych przypraw czyni te plackibardzo aromatycznymi. Smak dopełnia miętowy sos tzatzyki. Polecam!
Potrzebne składniki:
450 g batatów100 g kukurydzy5 łyżek posiekanego grubego szczypiorku2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko3 łyżki mąki pszennej3 łyżki bułki tartej1/3 łyżeczki pieprzu cayenne1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki białego pieprzu1/2 łyżeczki soli Sos tzatziki:
100 g jogurtu greckiego100 g ogórkapół ząbka czosnku10 listków mięty posiekanych1 łyżeczka soku z cytryny Na początku, bataty obrałam i gotowałam je 20 minut, aż były miękkie. Następnie odlałam wodę i ubiłam je tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiłam do przestygnięcia. Kiedy bataty były już zimne wymieszałam je z kukurydzą, natką pietruszki, szczypiorkiem oraz wszystkimi przyprawami, na koniec dodałam jajko oraz mąkę i bułkę tartą, wszystko razem wymieszałam. Wilgotnymi dłońmi z masy uformowałam 5 placków. Placki smażyłam na oliwie z oliwek na rumiany kolor z obu stron. Sos tzatzyki robiłam, zaczynając od obrania ogórka i starcia na małych oczkach. Następnie ogórka wymieszałam z jogurtem, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane liście mięty. Doprawiłam solą, pieprzem i cytryną. Placki z batatów i kukurydzy podałam z miętowym sosem tzatzyki. Polecam!
Kolorowa Kuchnia Magdy
Komentarze
Oceń ten przepis:
28/04/2015
Placki są wspaniałe! Nieporównywalnie lepsze, niż zwykle ziemniaczane. Prosty, genialny przepis. Podałam z mizerią zamiast tzatzyki i też smakowało extra:) malaja
Wypróbowałem ten przepis