Placki ziemniaczane
vote now
To jeden ze smaków dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze śmietaną o gruuubą warstwą cukru :) Dzisiaj zamiast śmietany - jogurt grecki, no i ta warstwa cukru już nie taka gruba ;)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków1 jajkojedna średnia cebula4 łyżki mąkiszczypta soliszczypta pieprzuolej rzepakowy do smażeniadodatkowo: jogurt grecki i cukier do podania Przygotowanie:
Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach, razem z cebulą.Masę ziemniaczaną odsączyłam z nadmiaru wody (można wyłożyć ją na sitko, ale należy pamiętać, żeby skrobię, która wypłynie razem z "wodą", zebrać i dodać z powrotem do masy), dodałam jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam (masa musi być dosyć rzadka).Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki.Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę.Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.Podawałam gorące z jogurtem greckim i cukrem. Kulinarny Pamiętnik Pani M.
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!