Puree ziemniaczane
vote now
Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 30 minut
To właściwie nie przepis ale mój sposób na perfekcyjne puree z ziemnaków, lubimy je z Piotrkiem tak bardzo że zazwyczj jemy ziemniaki do obiadu przyrządzone właśnie w taki sposób. Ważne jest by użyć odpowiedniego gatunku ziemniaków, na puree najbardziej nadają się ziemniaki o dużej zawartości skrobii (ziemniaki typu C) np. Augusta.Tym prostym przepisem dołączam się do akcji Warzywa psiankowate.
To właściwie nie przepis ale mój sposób na perfekcyjne puree z ziemnaków, lubimy je z Piotrkiem tak bardzo że zazwyczj jemy ziemniaki do obiadu przyrządzone właśnie w taki sposób. Ważne jest by użyć odpowiedniego gatunku ziemniaków, na puree najbardziej nadają się ziemniaki o dużej zawartości skrobii (ziemniaki typu C) np. Augusta.Tym prostym przepisem dołączam się do akcji Warzywa psiankowate.
</
Składniki na 2 porcje – każda około 387 kalorii
600g ziemniaków łyżeczka soli2 płaskie łyżki masła ¼ szklanki mleka Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać do połowy zimną wodą. Dodać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na dużym ogniu do momentu zagowotania się wody, następnie zmniejszyć gaz i dalej gotowac na małym ogniu do miękkości około 25 minut.
Gdy ziemniaki będą miekkie odcedzić wodę, i zostawić odkryte na około minutę, jeśli używacie kuchenki elektrycznej można położyć garnek z powrotem na wyłączonym ale wciąż ciepłym palniku (chodzi o to by odparować z ziemniaków nadmiar wody. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i mleko a następnie podusić je tłuczkiem do ziemniaków.
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!