Razowiec na drożdżach
Gdy się ma ochotę na domowy chleb, a zakwasu brak, lub jeszcze go za mało, robi się chleb na drożdżach! Przynajmniej ja tak robię:) Nie ma on wprawdzie tej charakterystycznej struktury chleba na zakwasie, ale godnie go reprezentuje. Wyszedł pyszny, codzienny chleb, polecam!
Składniki:
- 150g pszennej razowej mąki
- 100g żytniej razowej mąki
- 100g żytniej jasnej mąki
- 150g pszennej tortowej mąki
- 360 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 20g świeżych drożdży (lub połowa suchych)
Jeśli używamy suchych drożdży, mieszamy je z mąkami w misce, jeśli świeżych, to rozpuszczamy je w wodzie i dodajemy do mąk. Wszystkie składniki łączymy aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, u mnie wystarczyło 40 min.
Następnie krótko wyrabiamy i wkładamy do foremki ok 30x10 wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Odstawiamy do ponownego rośnięcia na ok 45 min ( u mnie 30 min). Przed pieczeniem można posmarować łyżką mleka.
Piec ok 35 min w 200 st.