Risotto z grzybami

vote now
Risotto z grzybami


Kolejne danie z naszych wczorajszych zbiorów, tym razem risotto a takich przepisów może być jeszcze kilka sądząc po ilości jaka mi została to przetworzenia ;)
Trochę roboty z tymi grzybami, ale po porcji risotto stwierdzam, że naprawdę warto.



Składniki:
300g mieszanych grzybów leśnych300g ryżu arborio800ml. bulionu grzybowego 1 cebula 3 ząbki czosnku10 dag sera cheddar 3-4 łyżki olejunatka pietruszki do posypaniaSól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od grzybów- należy je oczyścić umyć dokładnie i pokroić.Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju.Dodać ryż i podsmażać tak długo, aż ryż stanie się szklisty, wtedy dodać grzyby i smażyć jeszcze przez chwilę razem. Całość zalewamy połową ciepłego bulionu i dusimy tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn ( cały czas mieszamy)Gdy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną porcję bulionu - czynność tą powtarzamy do momentu gdy bulion nam się skończy a ryż będzie miękki. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.


M MOJE GOTOWANIE

Komentarze

Oceń ten przepis:




+