Sałatka z grzybami

vote now
Sałatka z grzybami




Sezon grzybowy w pełni. Warto więc wykorzystać trochę grzybków do przygotowania
sałatki w zalewie octowej.

Najpierw należy wybrać się do lasu na grzyby.
Tam ujrzymy takie widoki:


Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka.


Składniki na sałatkę:

-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )
-2 papryki
-3 marchewki
-5 cebul


Składniki na zalewę:

-9 szklanek wody
-1,5 szklanki octu
-15 czubatych łyżek cukru
-3 czubate łyżki soli
-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
( to samo do słoików )
oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika )


Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterki
a paprykę w paski.




Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ).


Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.
W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy woda
przestanie się pienić.


Grzyby zbieramy łyżką cedzakową na sitko i przelewamy zimną wodą.


Zagotowujemy zalewę.


Gdy zacznie wrzeć wrzucamy cebulę i marchewkę,


po ok. 2 minutach dorzucamy grzyby i ponownie doprowadzamy do wrzenia.


Na końcu dorzucamy paprykę i doprowadzamy do wrzenia.


Gotującą się sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!




M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+