Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną
vote now
Proponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu.
Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego.
Składniki:
-ok. 10 plastrów schabu
-10 dkg kaszy gryczanej
-5 dkg masła
-2 jajka
-2 ząbki czosnku
-2 czubate łyżki mąki
-1/4 szklanki mleka
-sól, pieprz, warzywko
-bułka tarta
-olej do smażenia
Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu.
Masło kroimy na małe kostki.
Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła.
Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.
Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia.
Przekładamy na papierowy ręcznik.
Usuwamy nitki.
Podajemy z dowolną surówką a kaszę mamy w środku sakiewek.
My podaliśmy z fasolką szparagową.
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!