Sernik truflowy
vote now
Zrobiło się czekoladowo na blogu:- ) Dziś przepis na ciasto ze sporą ilością gorzkiej czekolady - sernik truflowy. Sernik niezwykły, zupełnie niepodobny do tych tradycyjnych. Ciasto pieczone na serku mascarpone nie jest kwaskowate, ma idealnie gładką konsystencję i rozpływa się w ustach, do tego chrupiący ciasteczkowy spód… Piekłam już go kilka razy, zawsze na specjalne okazje. Jest bardzo sycący i nawet mały kawałek wystarcza, aby czekoladożercy poczuli się szczęśliwi:- )
150 g ciastek degestive w gorzkiej czekoladzie50 g masła80 g migdałów
500 g serka mascarpone200 g gorzkiej czekolady150 ml śmietany 30%4 jaja110 g cukru pudru3 łyżki likieru amaretto (lub innego alkoholu)2 czubate łyżki maki pszennej
Składniki na miasteczkowy spód:
150 g ciastek degestive w gorzkiej czekoladzie50 g masła80 g migdałów
Ciastka i migdały zmiksować w melakserze na piasek. Do masy dodać roztopione masło i całość starannie wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać masę ciasteczkową i dokładnie wylepić dno, wyrównać. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 10 minut. Spód wystudzić.
Masa serowa:
500 g serka mascarpone200 g gorzkiej czekolady150 ml śmietany 30%4 jaja110 g cukru pudru3 łyżki likieru amaretto (lub innego alkoholu)2 czubate łyżki maki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kremówkę lekko podgrzać uważają, żeby się nie przypaliła. Do ciepłej śmietany dodać połamaną czekoladę. Mieszać i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Czekoladę odstawić na bok.
Mascarpone, całe jajka, cukier, likier i mąkę zmiksować na gładką masę (masę mieszać jak najkrócej, aby dostało się jak najmniej powietrza). Dodać lekko ciepłą czekoladę i ponownie zmiksować.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Piec 60 – 75 minut w temperaturze 150º C aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik najlepiej smakuje po całonocnym schłodzeniu w lodówce.
Podawać z ulubionymi owocami np. malinami, frużeliną lub bita śmietaną.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Tak sobie pichcę
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!