Śledź pod pierzynką

vote now
Śledź pod pierzynką

Przejrzałam mnóstwo stron i blogów z przepisami na tego śledzia.Niby nazwa przepisu ta sama, a jednak sposób wykonania wszędzie inny...Przepis na mojego śledzia pod pierzynką mam od mojej Mamy, która przygotowuje go od niepamiętnych lat.Ta sałatka zawsze gościła na naszym wigilijnym stole, jak również w dzień powszedni.Śledzia zrobiłam z mniejszej porcji po to, aby Wam pokazać, jak się prezentuje.Jeśli zdecydujecie się zrobić go na Wigilię, polecam zrobić jeszcze raz tyle.Składniki:- 4 płaty śledziowe Matjas
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 3 średniej wielkości kiszone ogórki
- 3 marchewki
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- majonez do posmarowania na wierzch
- sól
- pieprz

Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w wąskie paseczki.
Cebulę kroimy na drobną kostkę.

Ziemniaki z marchwią gotujemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Tak samo postępujemy z ogórkami, również trzemy na tarce, odciskamy sok.

W szklanym naczyniu układamy warstwami: śledź, cebulę, ogórki, marchew, ziemniaki.

Wierzch doprawiamy solą i pieprzem, wtedy nakładamy dość grubą warstwę majonezu.
Majonez oprószamy ziołowym pieprzem, a następnie dekorujemy ugotowaną marchewką i natką pietruszki.

Serdecznie polecam !
M Moja Domowa Świątynia-Kuchnia Haim

Komentarze

Oceń ten przepis:




+