Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Makarony,są jednym z ważniejszych dań w mojej kuchni. Głównie przez wzgląd na męża, który je uwielbia. Przygotowuje je na wiele sposobów, szczególnie te do z dodatkiem mięsa, to jego ulubione. Do makaronów pasują niemalże wszystkie warzywa, więc moje kompozycje zwykle różnią się zawartością lodówki w danym momencie. Tym razem spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, przepełnione warzywami i intensywnym, charakterystycznym smakiem. Makaron z mięsem musi być dobrze doprawiony, tylko wtedy świetnie smakuje. Przekonajcie się sami.
Składniki:
1 duża cebula, posiekana na pół piórka4 ząbki czosnku, rozgniecione lub posiekaneMielone wołowe 500 g15 pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki2 czerwone papryczki pokrojone na paseczki (najlepiej chili, ale mogą być słodkie, wówczas trochę mocniej trzeba doprawić)2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę15 oliwek nadziewanych papryczkami pokrojonych na połówki500 g spaghetti1 łyżeczka suszonego oregano¼ łyżeczki płatków chili oraz sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i zeszklij, dodać mięso i smaż rozbijając kawałki drewnianą łyżką około 7 minut. Kiedy zbrązowieje, dodaj czosnek i przesmaż jeszcze 2-3 minuty.
Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, oregano, płatki chili, 1 łyżeczkę soli, 1 szklankę zimnej wody i gotuj doprowadzając do wrzenia, bez przykrycia. Dodaj paprykę i pokrojone pomidory, całość gotuj około 25 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwki i gotuj na niewielkiej ogniu, jeszcze 5 minut. Jeśli sos zacznie robić się zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Między czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Makaron podziel na porcje, polej sosem, podawaj posypane serem.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje