TORT BOUNTY
vote now
Czas na moją wersję popularnego batonika Bounty.
W oryginale masa kokosowa jest mocno słodka i oblana mleczną czekoladą, u mnie krem kokosowy
jest mniej słodki i znajduje się między dwoma waniliowymi biszkoptami.
Całość oprószona cukrem pudrem.
Idealnie wilgotne aromatyczne ciasto.
s k ł a d n i k i :
2 szklanki mleka
250 g kokosu
3 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki likieru Malibu
175 g margaryny niesolonej
4 jaja
pół szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka zimnej wody
w y k o n a n i e :
W rondelku umieszczamy mleko, cukier, cukier waniliowy, Malibu i kokos.
Gotujemy razem na małym ogniu, do momnetu wyparowania mleka i powstania gęstej kokosowej masy.
Dodajemy margarynę i studzimy krem.
Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i miksujemy nadal do momnetu powstania sztywnej piany.
Dodajemy żółtka, mąkę, proszek i wodę. Mieszamy drewnianą łyżką bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła.
Pieczemy biszkopt w temperaturze około 160-170 stopni do suchego patyczka, około 25-35 minut.
Przekrawamy na dwa blaty. Nie potrzebne jest nasączenie, krem nada biszkoptowi odpowiednią wilgotność.
Zimny krem wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy pozostałym.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( około 3-4 h).
Przed podaniem posypujmey cukrem pudrem i ozdabiamy tort według uznania.
backtaste
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!