Tort serowo - czekoladowy z malinami
vote now
Wyjątkowy tort serowy z lawiną czekolady jest doskonałym deserem na koniec lata. Rozpływająca się w ustach czekoladowa śmietanka w połączeniu ze słodką masą serową i orzeźwiającymi malinami na chrupkim spodzie daje podniebieniu wiele radości. Ciasto nie jest bardzo słodkie, idealne również dla wytrawnych smakoszy.
Składniki Czekoladowa śmietana (przygotowujemy ją dzień wcześniej):300 g gorzkiej czekolady400 g śmietanki 30%Spód:100 g podłużnych biszkoptów100 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej czekolady25 g masłaMasa serowa:500 g serka mascarpone300 g mielonego twarogu100 g cukrucukier waniliowyPolewa:50 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady100 g śmietanki 30%25 g oleju kokosowegoDodatkowo:500 g malinSposób przygotowaniaCzekoladowa śmietana (robimy ją dzień wcześniej):Śmietankę 30% podgrzewamy (nie może się zagotować) i wrzucamy czekoladę połamaną na kostki. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, ale już nie na ogniu. Śmietankę z czekoladą przelewamy do wysokiego naczynia, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.Spód:Dno tortownicy o średnicy 24 cmsmarujemy łyżeczką oleju. Biszkopty łamiemy na kawałki (ok. 0,5x0,5 cm). Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodneji lekko studzimy.Przestudzoną czekoladę mieszamy z pokruszonymi biszkoptami. Masę rozsmarowujemy na spodzie przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.Masa serowa:Serek mascarpone ubijamy z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Malinypłuczemy i pozostawiamy do osuszenia. Czekoladową śmietankękrótko ubijamy mikserem.Schłodzony spód smarujemy połową kremu serowego i rozkładamy połowę malin. Łyżką nakładamy porcje czekoladowej śmietany i rozsmarowujemy. Rozkładamy resztę malin i przykrywamy pozostałym kremem serowym. Tort wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Polewa czekoladowa:Śmietankę, połamaną czekoladę i olej kokosowy wkładamy do garnka. Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wierzch tortu smarujemy przygotowaną polewą.Przed podaniem ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu dekorujemy świeżymi malinami.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!