Wyniki Konkursu
vote now
Dziś ogłaszam Zwycięzcę Konkursu sponsorowanego przez sklep internetowy www.kawywloskie.pl
MUS ORZECHOWY Z MALINAMI
Jest to propozycja Renaty Walczak, autorki bloga
www.reanja.blogspot.com
Gratuluję !Napłynęło sporo propozycji na deser do kawy cappuccino.Za wszystkie dziękuję.Żałuję tylko, że nie wszyscy dobrze zrozumieli punkt 6 Regulaminu Konkursu.
Dla wszystkich Czytelników mojego bloga mam niespodziankę, ci którzy zrobią zakupy kawy czy herbaty w sklepie www.kawywloskie.pl - otrzymają 15 % rabatu.
Należy tylko wykorzystać kod rabatowy o treści " prostepotrawy ", dzięki temu zrobimy zniżkowe zakupy do 30.09.2014 roku
Zachęcam zatem do odwiedzenia sklepu i życzę udanych zakupów :)
A to zwycięski przepis. Składniki:
Dół:
150 g herbatników
150 g masła
Mus orzechowy:
450 ml śmietany kremówki 30%
130 g orzechów włoskich
1/ 2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Frużelina malinowa:
120 g malin
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody
Ciasto:
Herbatniki drobno miksujemy ( ale nie na pył) dodajemy roztopione masło.
Przekładamy do foremek i mocno ugniatamy i wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy
Mus:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, a potem ciągle mieszając zagotowujemy i studzimy.
Orzechy mielimy, zalewamy mlekiem i zagotowujemy- studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy zimne orzechy i żelatynę, od razu rozkładamy do foremek.
Na tym etapie mus dość szybko tężeje.
Frużelina:
Maliny, 4 łyżki wody i cukier, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie potrząsając od czasu do czasu garnkiem gotujemy 2-3 minuty.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/3 szkl. wody i ponownie zagotowujemy- gotujemy tylko do tego momentu gdy sos zrobi się przezroczysty.
Frużelinę studzimy i rozkładamy na mus orzechowy.
Deserki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Po więcej szczegółów i ewentualnych pytań zapraszam do autorki :)
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!