Zielone szparagi zapiekane z jajkiem
Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów2 łyżki oliwy z oliwekcztery jajkapół łyżeczki soliPrzygotowanie:
Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka.Stwardniałe końce odłamałam.Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko oliwą.Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty.Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło).
Składniki:
pęczek zielonych szparagów2 łyżki oliwy z oliwekcztery jajkapół łyżeczki soliPrzygotowanie:
Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka.Stwardniałe końce odłamałam.Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko oliwą.Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty.Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło).
Kulinarny Pamiętnik Pani M.
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!