Ajvar- bałkański przysmak

vote now
Ajvar- bałkański przysmak


Ajvar to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw.
Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;)
Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek.
Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile, ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około 200-300 ml).


Składniki:
1 kg papryki czerwonej1 duży bakłażan3 pomidory2 niewielkie cebule lub jedna duża4 ząbki czosnku1 ostra papryczka1,5 łyżki octu3 łyżki słodkiej papryki1 łyżka soli30 ml olejuopcjonalnie 1-1,5 łyżki cukru jeśli papryka jest niedostatecznie słodkaWykonanie:Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wtedy wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy na 20 minut do woreczków foliowych. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.
Bakłażana kroimy w plasterki i delikatnie solimy, odstawiamy na 15 minut. Gdy puści wodę, myjemy go dokładnie, odciskamy nadmiar wody, układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni- u mnie około 1 godziny.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut.
Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier.
Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut.

SMACZNEGO!!! :)
Warzywa psiankowate 2014
C Czerwona Porzeczka

Komentarze

Oceń ten przepis:




+