Chleb jaglany - sodowy

vote now
Chleb jaglany - sodowy

Chleb sodowy to wynalazek zdecydowanie nie dla mnie. Soda okazała się dla nas kiepską alternatywą dla zakwasu. Może po prostu człowiek rozpieszczony przez aromatyczne chleby zakwasowe nie jest w stanie zaakceptować głębi smaku chleba na sodzie? Jak dla mnie, taki chleb smakuje trochę ciastem piaskowym, do którego zapomniano dodać cukru... Wracam do zakwasu, ale wiem, że są zwolennicy chlebów sodowych, więc dla nich ten przepis, zaczerpnięty z bloga Olgi. Niewątpliwą zaletą takiego chleba jest prostota: chleb robi się bardzo szybko, składniki wystarczy wymieszać i po prostu upiec. Warto spróbować.

Chleb jaglany sodowy
1,5 szklanki mąki jaglanej
1 szklanka mąki ryżowej (można użyć samej jaglanej, ale wtedy będzie się jeszcze bardziej kruszył)
2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki miodu (lub cukru)
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
125 ml mleka
230-250 ml mleka, maślanki lub kefiru - dodałam maślankę
2 czubate łyżki rozpuszczonego masła lub 3 łyżki oleju - dodałam olej ryżowy
1 łyżeczka soli
płatki jaglane do posypania

Mąkę, skrobię, sodę przesiać i wymieszać.

Siemię lniane zaparzyć w 125 ml mleka, wymieszać, wystudzić. Połączyć z maślanką i olejem.

Dodać mokre składniki do suchych, dodać sól, cukier, wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki wysypanej płatkami jaglanymi. Wierzch posypać płatkami jaglanymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec ok. 50-60 minut.







W W poszukiwaniu SlowLife

Komentarze

Oceń ten przepis:




+