Pszenny chleb tostowy z cebulą
vote now
Mięciutki, puszysty i delikatny - zupełnie jak chleb tostowy. Ma jednak przewagę nad takim kupnym chlebem do tostów - nie zawiera żadnych sztucznych spulchniaczy, a dodatek cebulki urozmaica jego smak.
Składniki:
25 g świeżych drożdżyszklanka ciepłej wodypół kg mąki pszennej2 łyżki oleju rzepakowego (+ 2 łyżki do smażenia cebuli)łyżeczka soliszczypta cukru2 cebule pokrojone w kostkęPrzygotowanie:
Do miseczki wlałam wodę, dodałam szczyptę cukru, jedną trzecią mąki i pokruszone drożdże. Wymieszałam i odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.Cebulę podsmażyłam i ostawiłam do wystygnięcia. Do powstałego zaczynu dodałam olej, sól, cebulkę i resztę mąki. Całość dokładnie wyrobiłam.Ciasto przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia.Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, po czym na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z małą ilością wody i zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Piekłam jeszcze przez ok. pół godziny.Upieczony chleb studziłam na kratce. Kulinarny Pamiętnik Pani M.
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!