Ciasteczka francuskie z serem
vote now
A to nie jest mój przepis, tylko mojej Nastolatki.
Ja tylko zrobiłam kilka fotek i zjadłam kilka sztuk :-)
Proste i megasmaczne ciastka.
Nie mogą się nie udać...
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego150 g twarogu półtłustego1 żółtko4 łyżki cukru1 cukier wanilinowy2 łyżki gęstej śmietanyDodatkowo:
1 rozkłócone jajko do posmarowania ciastekcukier trzcinowy do posypania ciastek Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego cukier, cukier wanilinowy, żółtko, śmietanę, mieszamy.
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie. Kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy porcję sera, składamy ciasto, zlepiany jego brzegi (dodatkowo można pozagniatać widelcem).
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie cukrem trzcinowym.
Pieczemy w 180 stopniach do ładnego zarumienienia ciastek (15 - 20 minut).
Ja tylko zrobiłam kilka fotek i zjadłam kilka sztuk :-)
Proste i megasmaczne ciastka.
Nie mogą się nie udać...
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego150 g twarogu półtłustego1 żółtko4 łyżki cukru1 cukier wanilinowy2 łyżki gęstej śmietanyDodatkowo:
1 rozkłócone jajko do posmarowania ciastekcukier trzcinowy do posypania ciastek Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego cukier, cukier wanilinowy, żółtko, śmietanę, mieszamy.
Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie. Kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy porcję sera, składamy ciasto, zlepiany jego brzegi (dodatkowo można pozagniatać widelcem).
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie cukrem trzcinowym.
Pieczemy w 180 stopniach do ładnego zarumienienia ciastek (15 - 20 minut).
Edytka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!