Prosty chleb żytni razowy

vote now
Prosty chleb żytni razowy

Kiedyś bardzo często piekłam domowy chleb. Pewnie dla Was to dość dziwne, bo przecież chleb można dostać w każdym sklepie za 3 złote? Pewnie, że można! Tylko... co w tym chlebie jest? Zawsze chcę wiedzieć co jem, liczy się dla mnie, czy pieczywo zawiera białą, oczyszczoną mąkę, czy tą zdrowszą pełnoziarnistą, dlatego raczej jestem daleka od pójścia na łatwiznę, wolę sobie zadać trochę trudu. (ale co to za trud, przecież gotowanie i pieczenie sprawia mi przyjemność :)) Niestety mój zakwas musiałam wyrzucić, dlatego zdecydowałam się na upieczenie chleba na drożdżach. Wybrałam mąkę żytnią, bo od jakiegoś czasu staram się unikać pszennych produktów, o czym już ostatnio na blogu wspominałam. Inspirację zaczerpnęłam z TEJ strony. Ilość użytej wody zależy jednak od ilości otrębów w Waszej mące. Taki chleb spokojnie wytrzyma parę dni i prędzej stanie się czerstwy, niż pojawi się na nim pleśń.
Składniki:
500g mąki żytniej pełnoziarnistej30g świeżych drożdżyłyżeczka cukrułyżeczka soli400ml wody2 łyżki oliwy z oliwek Drożdże rozrobić z cukrem, pozostawić na 15 minut. Mąkę pełnoziarnistą pomieszać z rozrobionymi drożdżami, solą, oliwą i wodą, wszystko wyrabiać co najmniej 15 minut ręką. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 200 stopni, piec około 70 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia. Nie kroić przed ostygnięciem.


F Feel Eat!

Komentarze

Oceń ten przepis:




+