Ciasto beza wiórkowa
vote now
Nie wiem, dlaczego taka a nie inna nazwa. Przepis dostałam od koleżanki i tak był zatytułowany, więc postanowiłam nie zmieniać.
Ciasto zrobiłam wczoraj, dziś rozkroiłam i jestem zachwycona. Pyszne, lekkie (pomimo masy budyniowej), odpowiednio słodkie (ale nie za bardzo), dla mnie w sam raz.
Składniki na ciasto bezowe:
8 białek1 szklanka cukru2 łyżki maku200 g wiórek kokosowychBiałka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie przerywamy miksowanie, wsypujemy wiórki i mak, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Odstawiamy do ostudzenia.
Składniki na masę:
pół litra mleka2 i pół opakowania budyniu śmietankowego8 żółtek7 łyżek cukru1 kostka margaryny 2 galaretki cytrynowebrzoskwinie z puszkiGalaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody.
Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy budyń, cukier i dodajemy żółtka. Całość mieszamy przy użyciu trzepaczki, stawiamy na bardzo małym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zrobi się bardzo gęsta. Odstawiamy do ostudzenia.
Margarynę ucieramy, dodajemy do niej masę budyniową, ciągle miksując. Następnie wlewamy tężejące galaretki, miksujemy do całkowitego połączenia.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do masy, mieszamy łyżką i całość wylewamy na ciasto.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Składniki dodatkowe:
syrop z puszki pozostały z brzoskwińokrągłe biszkopty3 galaretki truskawkoweGalaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody.
Biszkopty nasączamy w syropie z brzoskwiń i układamy je na cieście.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Ciasto zrobiłam wczoraj, dziś rozkroiłam i jestem zachwycona. Pyszne, lekkie (pomimo masy budyniowej), odpowiednio słodkie (ale nie za bardzo), dla mnie w sam raz.
Składniki na ciasto bezowe:
8 białek1 szklanka cukru2 łyżki maku200 g wiórek kokosowychBiałka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie przerywamy miksowanie, wsypujemy wiórki i mak, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Odstawiamy do ostudzenia.
Składniki na masę:
pół litra mleka2 i pół opakowania budyniu śmietankowego8 żółtek7 łyżek cukru1 kostka margaryny 2 galaretki cytrynowebrzoskwinie z puszkiGalaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody.
Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy budyń, cukier i dodajemy żółtka. Całość mieszamy przy użyciu trzepaczki, stawiamy na bardzo małym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zrobi się bardzo gęsta. Odstawiamy do ostudzenia.
Margarynę ucieramy, dodajemy do niej masę budyniową, ciągle miksując. Następnie wlewamy tężejące galaretki, miksujemy do całkowitego połączenia.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do masy, mieszamy łyżką i całość wylewamy na ciasto.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Składniki dodatkowe:
syrop z puszki pozostały z brzoskwińokrągłe biszkopty3 galaretki truskawkoweGalaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody.
Biszkopty nasączamy w syropie z brzoskwiń i układamy je na cieście.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Edytka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!