Ciasto Filozofa siostry Anastazji
vote now
A oto jedno z ciast jakie gościło na naszym stole. Przeważnie na stołach świątecznych goszczą mazurki, ale ja jakoś za nimi nie przepadam. Zdecydowanie wolę ciasta złożone, z dodatkiem jabłek lub innych owoców.
Biszkopt jasny
4 jaja
Biszkopt jasny
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21x32 i upiec.
Ciasto makowe: 1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
1/2 szklanki suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i inne składniki, na końcu dodać pianę. Ciast podzielić na dwie części.
Ciasto kokosowe:
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
1/2 szklanki suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i inne składniki, na końcu dodać pianę. Ciast podzielić na dwie części.
Ciasto kokosowe:
4 białka
25 dag cukru pudru
25 dag kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:Połowę ciasta makowego wyłożyć na blachę, przykryć ciastem kokosowym. Wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec.
Masa jabłkowa:
25 dag cukru pudru
25 dag kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:Połowę ciasta makowego wyłożyć na blachę, przykryć ciastem kokosowym. Wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona
Wykonanie:Masło rozgrzać dodać jabłka , cukier, na końcu suchą galaretkę.
Masa budyniowa:
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona
Wykonanie:Masło rozgrzać dodać jabłka , cukier, na końcu suchą galaretkę.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
1 kostka masła
Wykonanie:Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z kostką masła
Przełożenie ciasta:ciasto makowo-kokosowe - masa- jabłka- masa- biszkopt- polewa
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
1 kostka masła
Wykonanie:Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z kostką masła
Przełożenie ciasta:ciasto makowo-kokosowe - masa- jabłka- masa- biszkopt- polewa
Sprawdzone Przepisy Misiaczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!