Ciasto Filozofa siostry Anastazji

vote now
Ciasto Filozofa siostry Anastazji

A oto jedno z ciast jakie gościło na naszym stole. Przeważnie na stołach świątecznych goszczą mazurki, ale ja jakoś za nimi nie przepadam. Zdecydowanie wolę ciasta złożone, z dodatkiem jabłek lub innych owoców.

Biszkopt jasny

4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21x32 i upiec.
Ciasto makowe: 1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
1/2 szklanki suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i inne składniki, na końcu dodać pianę. Ciast podzielić na dwie części.

Ciasto kokosowe:
4 białka
25 dag cukru pudru
25 dag kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:Połowę ciasta makowego wyłożyć na blachę, przykryć ciastem kokosowym. Wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec.

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona

Wykonanie:Masło rozgrzać dodać jabłka , cukier, na końcu suchą galaretkę.

Masa budyniowa:

1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
1 kostka masła
Wykonanie:Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z kostką masła

Przełożenie ciasta:ciasto makowo-kokosowe - masa- jabłka- masa- biszkopt- polewa

S Sprawdzone Przepisy Misiaczka

Komentarze

Oceń ten przepis:




+