Ciasto jogurtowe z migdałami
vote now
Kolejne spotkanie weekendu majowego zaowocowało kolejnym ciachem. Ponieważ ostatnie cisto jogurtowe bardzo nam zasmakowało postanowiłam skorzystać z tego samego przepisu, ale tym razem nie dodałam cynamonu. ciasto znów wyszło świetne, wilgotne z wyczuwalną nuta migdałową. ciasto na podstawie przepisu ze strony moje wypieki
To ciasto ze względu na zawartość migdałów i miodu również polecam maturzystom jako przegryzkę przed ostatnimi powtórkami :)
Składniki:220 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100 g zmielonych migdałów, 60 g cukru, 2 duże jajka, 1 czubata łyżka miodu, 250 ml jogurtu naturalnego, 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego, ewentualnie cukier puder do posypania.
Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, migdały i wymieszać.Do drugiej miski wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej i wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie była to blacha 40 cm x 12 cm (mierzone po górze) i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut, po tym czasie zrobić test suchego patyczka, jeżeli nadal będzie wilgotny dopiec. Ciasto można posypać cukrem pudrem. To ciasto ze względu na zawartość migdałów i miodu również polecam maturzystom jako przegryzkę przed ostatnimi powtórkami :)
Państwo Wojtczuk gotują
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!