Ciasto jogurtowe z truskawkami i białą czekoladą (z dodatkiem oleju rzepakowego)
vote now
Wszystkim dzieciom - tym małym i tym dużym, samych smaczności w życiu!
A na deser pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami i białą czekoladą. Szybki i łatwe w przygotowaniu. Musicie wypróbować w tym sezonie truskawkowym koniecznie. Dodajcie do ciasta oleju rzepakowego dzięki temu ciasto będzie cudownie mokre. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto dodawać go nawet do wypieków i deserów.
Składniki - na keksówkę:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru (lub mniej, wg. uznania) 1/2 szklanka oleju rzepakowego 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka ziarenka z 1 laski wanili (możesz użyć 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilku kropel olejku waniliowego) 1 szklanka truskawek 1/2 tabliczki białej czekolady
Truskawki umyj, iderwuj szypułki i przekrój na pół.
Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę z połową cukru, następnie dodaj jogurt, olej, wanilię i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj drugą połowę cukru i ubij aż masa będzie gładka i lśniąca
Do masy z żółtkami dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Wsyp delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszaj tak, aby nie opadło. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułóż owoce i poksiekane 4 kostki białej czekolady. Piecz w temperaturze 175°C ok. 50 minut. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło włóż w nie drewniany patyczek. Po wyjęciu patyczek powinien być suchy, jeżeli nie jest piecz jeszcze kilka minut.
Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Udekoruj nią wierzch ciasta. Smacznego!
Babeczka piecze... i gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!