Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową
vote now
Sezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak.Wymiary foremki: 25 x 36 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 45 minut
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki100 g cukrusól1 torebka cukru waniliowego 16 g1 łyżeczka skórki otartej z cytryny150 g masła42 g drożdży125 ml letniego mlekaNadzienie:
500 ml mleka250 g cukru1 torebka budyniu waniliowego125 g żurawiny100 g posiekanych migdałów250 g wiórków kokosowych100 g mąki1 jajko125 g masła50 g śmietany 18% Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski.Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta ( ucierałam w robocie kuchennym)Wyrabiamy tak długo , aż w cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza a ciasto będzie odchodziło od miski.Odstawić pod przykryciem na ok. 60 minut.Po wyznaczonym czasie znowu ciasto dobrze zagniatamy i rozwałkujemy na blacie kuchennym posypanym mąką.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na następne 30 minut do wyrośnięcia.Nadzienie:
Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić. Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe.Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie.Kruszonka migdałowa
Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki.Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki100 g cukrusól1 torebka cukru waniliowego 16 g1 łyżeczka skórki otartej z cytryny150 g masła42 g drożdży125 ml letniego mlekaNadzienie:
500 ml mleka250 g cukru1 torebka budyniu waniliowego125 g żurawiny100 g posiekanych migdałów250 g wiórków kokosowych100 g mąki1 jajko125 g masła50 g śmietany 18% Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski.Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta ( ucierałam w robocie kuchennym)Wyrabiamy tak długo , aż w cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza a ciasto będzie odchodziło od miski.Odstawić pod przykryciem na ok. 60 minut.Po wyznaczonym czasie znowu ciasto dobrze zagniatamy i rozwałkujemy na blacie kuchennym posypanym mąką.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na następne 30 minut do wyrośnięcia.Nadzienie:
Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić. Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe.Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie.Kruszonka migdałowa
Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki.Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C
Smacznego
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!