Ciasto kubanka
Ciasto smakuje świetnie. Nie za słodkie, nie za ciężkie, idealne do niedzielnej kawy.
Składniki
10
Składniki ( blacha 36 x 26 cm):
Biszkopt:
Krem:
Nasączenie:
Przygotowanie
Czas przygotowania3 h
Gotowania40 min
- Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.
Piec w temp. 160 stopni C przez 40 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier i pozostawić do wystudzenia. - Nasączenie: Przygotować napar z kawy i wystudzić, a następnie połączyć z rumem. Wystudzony biszkopt nasączyć naparem.
- Krem: W rondelku zagotować 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku ( 1 szklanka) rozpuścić dokładnie żółtka, cukier i obie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego masę i ciągle mieszając doprowadzić do otrzymania konsystencji budyniu. Gotowy budyń wylać na talerze i pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Następnie dodać nutellę i dobrze wymieszać. - Na nasączony naparem biszkopt wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis: