Ciasto kubanka

Desser
10 porcji
średnie
3 h 40 m

Ciasto smakuje świetnie. Nie za słodkie, nie za ciężkie, idealne do niedzielnej kawy.


Składniki

10

Składniki ( blacha 36 x 26 cm):

Biszkopt:

Krem:

Nasączenie:


Przygotowanie

Czas przygotowania3 h
Gotowania40 min
  • Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.

    Piec w temp. 160 stopni C przez 40 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier i pozostawić do wystudzenia.
  • Nasączenie: Przygotować napar z kawy i wystudzić, a następnie połączyć z rumem. Wystudzony biszkopt nasączyć naparem.
  • Krem: W rondelku zagotować 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku ( 1 szklanka) rozpuścić dokładnie żółtka, cukier i obie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego masę i ciągle mieszając doprowadzić do otrzymania konsystencji budyniu. Gotowy budyń wylać na talerze i pozostawić do wystygnięcia.

    Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Następnie dodać nutellę i dobrze wymieszać.
  • Na nasączony naparem biszkopt wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:

betami
betami, 24/02/2019

Smakowita sprawa.

Wypróbowałem ten przepis
(0) (0) Abuse



+