Ciasto brzoskwiniowe – peach pie

vote now
Ciasto brzoskwiniowe – peach pie



Brzoskwiniowe lub jabłkowe pie to klasyka angielskiej kuchni. Było to jedno z pierwszych ciast jakie poznałam po przyjeździe do UK. Chyba dotąd nie znałam prostrzeszego ciasta, można je porównać do tarty lub szarlotki. Lecz kto raz spróbował tradycyjnej angielskiej kuchni wie jak bardzo się różni. Charakteryzuje je chrupiąca skórka ciasta z zewnątrz, całkowicie bez cukru, a wewnątrz bogactwo owoców, zwykle z domieszką cukru, masła i odrobiny bakalii. Ciasta nie zapieka się wcześniej i jest go niewiele więc mocno nasiąka owocami, szczególnie w samym środku. Przepis na ciasto pochodzi ze strony britishfood, lecz sposób w jaki przygotowałam nadzieniesprawił, że jest ona nieziemsko smaczne i jest w całości mojego autorstwa. Mąż, który generalnie nie przepada za ciastami z owocem, a to ciasto w głównej mierze składa się z owocu był nim zachwycony.

Składniki na ciasto:

200 g mąki (1 i 2/3 kubka)¼ łyżeczki soli110 g masła3 łyżki zimnej wody


Nadzienie:

900 g brzoskwiń (może być trochę więcej)110 g masła150 g cukru trzcinowego230 g mąki


Ponadto:

Mleko do glazury1 łyżka masła do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Ciasto można przygotować przy pomocy melaksera lub ręcznie zagnieść jak kruche ciasto. Siekamy nożem na stolicy mąkę z masłem, aż mieszańca zacznie przypominać bułkę tartą, dodajemy wody i szybciutko zagniatamy ciasto, po czym zawijamy w folię i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut do zamrażalnika.Między czasie z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki, każdą ćwiartkę jeszcze na dwie części. Z mąki cukru i masła przygotowujemy coś w rodzaju kruszonki tyle, że bardziej sypkiej. Rozcieramy wszystkie składniki w dłoniach, aż się połączą i zaczną robić się grudki, jak kruszonka. Dodałam więcej mąki niż na kruszonkę więc mieszanina powinna być bardziej sypka.Formę do mniejszej tarty lub inną wysmarować masłem (moja miała średnice 21 cm, ale jest dość wysoka bo, aż 5 cm) i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, aż po same brzegi, resztki odciąć. Ciasto najlepiej rozwałkowuje się wkładając je między dwa kawałki foli.Na dno ciasto wysypujemy garść mieszanki przypominającej kruszonkę, na nią warstwa brzoskwiń, znowu pokrywamy brzoskwinie mieszanką i rozkładamy kolejną warstwę owocu na którą wsypujemy resztę mieszaniny.Na sama górę z resztek ciasta można wyciąć jak ja różne ozdoby lub rozwałkować i pociąć na paski, a z nich na cieście ułożyć kratkę. Ciasto na wierzchu wraz z brzegami smarujemy mlekiem by zbrązowiało.Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż ciasto będzie piękne rumiane.Uwagi:Ciasto można przygotować z dowolnymi owocami. Należy tylko pamiętać, że twarde owoce np. jabłka lub gruszki należy wcześniej poddać obróbce termicznej by zmiękły. Najlepiej sposób to dusić owoce na niewielkim ogniu z dodatkiem soku z cytryny, kilku łyżek wody i masła. Opcjonalnie można doprawić wanilią lub cynamonem.Gotowe ciasto jest rewelacyjne na ciepło zaraz po upieczeniu, tak najczęściej jadają je Anglicy i Irlandczycy, ale jest równie smaczne na zimno lub odgrzane w mikrofalówce.Brzoskwiniowe ciasto podajemy samo lub serwujemy z dodatkiem lodów, bitej śmietany lub sosu.
Smacznego!






Lato w pełni!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+