Ciasto serowo-brzoskwiniowe
vote now
Ciasto na moim blogu powstało dzięki uprzejmości Pani Leny ponieważ znalazłem przepis na jej BLOGU . Pozwoliłem tylko go troszkę udoskonalić dodając ziarna Cynamonowy raj i rodzynki. Dziękuję również firmie która mi wysłała te ziarna, ponieważ wykorzystuje je do potraw i jako przekąskę do filmów. Napewno jeszcze nie jeden przepis zostanie dodany. Wszystkie ziarna można znaleźć na stronie www.ziarenkowo.com
Składniki
Mąka pszenna- 300 gram
Masło-120 gram
Cukier-pół szklanki
3 jajka
Twaróg mielony-350 gram
Budyń waniliowy-pół paczki
Esencja waniliowa
Aromat pomarańczowy
Wiśnie-szklanka (ja dałem brzoskwinie)
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki
3 łyżki ziaren Cynamonowy Raj
2 łyżki rodzynek
Wykonanie
Masa serowa
Mielony twaróg najlepiej w kostce przełożyć do miseczki , wymieszać z aromatem pomarańczowym, jajkiem, budyniem śmietankowym i cukrem-1/4 szklanki rodzynkami, i z ziarnami Cynamonowy raj.
Masę schować do lodówki.
Masę schować do lodówki.
Ciasto
Ucierać masło z cukrem, dodając żółtka, esencję waniliową (można dodać aromat), mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać. Białka ubić na sztywno (można dodać sól) i dodać do ciasta. Całość wymieszać już bardzo delikatnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno dać połowę ciasta
Na nie połowa brzoskwiń w kostkę, a na nie nadzienie serowe.
Na nie połowa brzoskwiń w kostkę, a na nie nadzienie serowe.
Na nadzieniu wyłożyć resztę ciasta.
I ostatni punkt programu- 2 łyżki wody mieszam z cukrem waniliowym. Glazurą polewać ciasto i włożyć je na około 65 minut do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
I ostatni punkt programu- 2 łyżki wody mieszam z cukrem waniliowym. Glazurą polewać ciasto i włożyć je na około 65 minut do piekarnika nagrzanego do 185 stopni.
SMACZNEGO
PYCHOTKA BLOG KULINARNY
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!