Ciasto ze szpinakiem
SKŁADNIKI:450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
1 i 1/3 szklanka cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
350 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
1 cukier wanilinowy
cukier puder
owoce granata do ozdoby
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody. Jajka ubić z cukrem kryształem. Dolewać powoli olej dalej mieszając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 25cm i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Ciasto ostudzić, obciąć nożem wierzch i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru oraz dwoma śmietan-fixami. Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać pokruszonym biszkoptem, lekko przygnieść dłodnią i posypać granatem.
Ktoś kto nie lubi szpinanku może się nie obawiać, w ogóle nie czuć go w cieście, za to ciasto pełne witamin :)
1 i 1/3 szklanka cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
350 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
1 cukier wanilinowy
cukier puder
owoce granata do ozdoby
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody. Jajka ubić z cukrem kryształem. Dolewać powoli olej dalej mieszając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 25cm i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Ciasto ostudzić, obciąć nożem wierzch i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru oraz dwoma śmietan-fixami. Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać pokruszonym biszkoptem, lekko przygnieść dłodnią i posypać granatem.
Ktoś kto nie lubi szpinanku może się nie obawiać, w ogóle nie czuć go w cieście, za to ciasto pełne witamin :)
ŁOWCA SMAKU - przepisy kulinarne
Komentarze
Oceń ten przepis: