Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką
vote now
Składniki:
* na ciasto:
500 g mąki pszennej100 g roztopionego masłasaszetka (7 g) suszonych drożdży250 ml ciepłego mlekapół łyżeczki soli6 łyżek cukru*na farsz:
300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki)3 łyżki cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)pół słoiczka nutelli*na kruszonkę:
50 g zimnego masła50 g cukru100 g mąkiPrzygotowanie:
Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam).Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką.Piekłam pół godziny w 180 stopniach. Kulinarny Pamiętnik Pani M.
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!