Grzyby duszone z masłem na zimę
vote now
Byliśmy rodzinnie na grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(
Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)
Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.
W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również...
Składniki :
grzybymasłocebula ocet, sól, pieprz mielony
Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)
Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.
W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również...
Składniki :
grzybymasłocebula ocet, sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Umyte grzyby wrzucić do wrzącej wody z 2 łyżkami octu i gotować około 5 minOdcedzić dokładnie i przełożyć do rondla w którym przesmażamy je na maśle z pokrojoną drobno cebulęDusimy około 15 min. ciągle mieszając, by grzyby nie przywarły do dna rondlaDodajemy sól i pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy grzybyPasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min.
Po otwarciu słoika, grzyby przełożyć na patelnię, rozgrzać i ewentualnie doprawić do smaku solą, a kto lubi i śmietaną :)
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!