Grzyby duszone z masłem na zimę

vote now
Grzyby duszone z masłem na zimę

Byliśmy rodzinnie na grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(
Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)

Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy.
W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również...

Składniki :
grzybymasłocebula ocet, sól, pieprz mielony


Przygotowanie:
Umyte grzyby wrzucić do wrzącej wody z 2 łyżkami octu i gotować około 5 minOdcedzić dokładnie i przełożyć do rondla w którym przesmażamy je na maśle z pokrojoną drobno cebulęDusimy około 15 min. ciągle mieszając, by grzyby nie przywarły do dna rondlaDodajemy sól i pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy grzybyPasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min.

Po otwarciu słoika, grzyby przełożyć na patelnię, rozgrzać i ewentualnie doprawić do smaku solą, a kto lubi i śmietaną :)




P Proste Potrawy

Komentarze

Oceń ten przepis:




+