Kopytka z sosem pomidorowym
vote now
Danie skromne i smaczne, można podawać na kilka sposobów, z cebulką z sosem pieczarkowym , z bułką tartą lub tak jak ja z sosem pomidorowym. Każda opcja jest świetna.
Kopytka z sosem pomidorowym
Składniki:
ciasto:
1 kg ziemniaków ugotowanych
jajko
szczypta soli
mąka, tyle aby ciasto nie było luźne
Sos:
1 cebula
ząbek czosnku
1 papryczka chili
mały przecier pomidorowy
łyżeczka cukru
1 łyżka śmietany
świeże oregano
sól, vegeta
olej
Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Łączymy z jajkiem, solą i mąką tak aby powstał zwięzłe ciasto. Dzielimy na kilka części i robimy podłużne cienkie wałki. Ręką ugniatamy lekko na płasko i nożem kroimy na małe kawałki.
Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oleju, dzięki temu podczas gotowania kopytka nam się nie posklejają.
Na sos kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy czosnek, ale uważamy aby się nie przypalił, bo będzie gorzki, dodajemy przecieru i cukier jeśli okaże się za kwaśny, dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym oregano.
Codzienne gotowanie u Agi
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!