Kukurydza – jak ją ugotować żeby smaczna była?
vote now
Kukurydzajest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna – wprost idealna na przystawkę. Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona jest przysmakiem i dzieci i dorosłych super do pochrupania na słono lub słodko.
Kukurydze na każdy wybrany sposób przyrządza się bardzo szybko i w prosty sposób. Trzeba jednak wiedzieć jak ją przyrządzić by naprawdę smaczna była.
Kupując kukurydze zwracamy uwagę by była wyrośnięta i miała jasne duże ziarna. Kolbe obieramy ze wszystkich włókien i dopiero wówczas ją grillujemy lub gotujemy.
Obraną kukurydze gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Niewielka słodycz, podkreśla jej walory smakowe. By po ugotowaniu ziarna kukurydzy były miękkie i soczyste nie solimy wody.
Podobnie jak przyrządzamy wątróbkę też nie wolno jej solić bo zrobi się twarda i już nic jej nie pomoże by odzyskać jej subtelny smak. Solą doprawiamy już po obróbce termicznej.
Najprostszy sposób:gotujemy wodę w garnku, na każdy litr wody dodajemy łyżkę cukru, wody powinno być tyle by cała kukurydza była nią pokryta. Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy kolby, zmniejszamy temperaturę palnika na średni poziom i gotujemy 10 minut pod przykryciem.
Zaraz po wyjęciu smarujemy kolby masłem najlepiej solonym, jeśli używamy zwykłego masła, można odrobinę posolić kukurydze do smaku.
By wygodniej było jeść kukurydzę, obgryzać ziarno z kolby wbijam w jej końce wykałaczki. Łatwiej się ją trzyma. Wykałaczki najlepiej wbić przed gotowanie bo potem kolby są bardzo gorące i można się poparzyć.
Grillując koniecznie zawijamy kolby w aluminiową folię.
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!