Letnie ciasto z owocami na kwaśnej śmietanie
vote now
Jeśli lubicie proste ciasta z owocami ten przepis jest właśnie dla Was :- ) Przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie, najwięcej czasu poświęciłam na drylowanie wiśni. Możecie jednak zastąpić je innymi ulubionymi sezonowymi owocami np. morelami, truskawkami, jagodami, jabłkami. Możecie podobnie jak ja użyć wiśni, malin i porzeczek. Przed podaniem ciasto warto delikatnie oprószyć cukrem pudrem – i cóż, cudny letni podwieczorek gotowy :- )
4 jaja220 g cukru1 łyżka cukru waniliowego280 g kwaśnej śmietany 18%150 g maki orkiszowej70 g mąki pszennej1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaspora szczypta soli200 g wydrylowanych wiśni*100 g malin*100 g czarnej porzeczki*
cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki:
4 jaja220 g cukru1 łyżka cukru waniliowego280 g kwaśnej śmietany 18%150 g maki orkiszowej70 g mąki pszennej1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaspora szczypta soli200 g wydrylowanych wiśni*100 g malin*100 g czarnej porzeczki*
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
Jajka ubić z cukrem na sztywną, puszystą pianę. Ciągle miksując dodać kwaśną śmietanę. Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą., po czym dodać do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką tak aby piana pozostała puszysta. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 26 cm. Na wierzchu ułożyć owoce.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 50 - 60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
*można użyć 400 g dowolnych sezonowych owoców
Smacznego:- )
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!