Czekoladowe ciasto z galaretką i owocami

vote now
Czekoladowe ciasto z galaretką i owocami

Ostatnio zapytałam się córek jakie chcą ciasto - obie głośno krzyknęły iz czekoladowe z galaretką :)
Dziewczynki mają ostatnio bzika na temat gorzkiej czekolady, która jest ich ulubioną, a galaretki ze wszystkimi owocami mogłyby jeść codziennie, zatem innego duetu idealnego nie mogłoby być



Czekoladowe ciasto z galaretką i owocami1/2 szklanki mleka50 g gorzkiej czekolady 70%1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 jajka2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (do max 3/4 szklanki)70 ml oleju słonecznikowego (około 1/4 szklanki)1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu z waniliiowoce sezonowe - u mnie ostatnie truskawki, porzeczki czarne i czerwone, wiśnie2 czerwone galaretki

Mleko podgrzewamy i dodajemy połamaną gorzką czekoladę, mieszamy aż do momentu gdy się całkowicie rozpuści. Studzimy.
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy.
Jajka (w całości) ucieramy na jasny krem (ucieram mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wlewamy olej, jogurt, ekstrakt i miksujemy. Dodajemy ostudzone mleko i miksujemy.
Do zmiksowanej masy dodajemy przesiane składniki, krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (same dno). Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.


Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody (czyli używamy o 1/4 mniej wody niż zaleca opakowanie). Studzimy, czekamy do momentu gdy zacznie tężeć - taką wylewamy na owoce, które wcześniej rozłożyliśmy na wystudzonym cieście (zbyt rzadka galaretka może wsiąknąć w ciasto).
Całość schładzamy w lodówce, przed podaniem oddzielamy ciasto od obręczy.


Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach z małymi zmianami podyktowanymi zawartością lodówki

Smacznego!

Z dziećmi i dla dzieci 2014
O o tym co w życiu...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+