Czekoladowe ciasto z truskawkami

vote now
Czekoladowe ciasto z truskawkami

Korzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 20 minut


Składniki:
4 jajka180 g cukru1 op. cukru wanilinowego 16 g120 g mąki20 g kakao3 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:
300 ml mleka1 op. budyniu waniliowego250 g masła250 g truskawek Dodatkowo:
galarteka wiśniowa20 g pistacjiSposób wykonania:

Ciasto :
Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym.Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą.Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C.Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części.
Krem:
Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem.Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami:
Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu.Krem przykrywamy drugim blatemWierzch smarujemy resztą kremu.Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście.Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki .Wcześniej przygotowaną , tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.Wstawiamy do lodówki do stężenia.Posypujemy posiekanymi pistacjami .Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.Smacznego





S Słodkości i nie tylko

Komentarze

Oceń ten przepis:




+