Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą

vote now
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą


Jest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz! Dziś upieczone, więc leciutkie i świeżutkie, a ta chrupiąca beza.... poezja) Mój M powiedział, masz jeden defekt:” nigdy nie robisz tych samych ciast dwa razy”. A jak powtarzać ciasta, jak tyle jeszcze pyszności czeka?
Wracając do bezy. Takej zapiekanej na ciescie, jeszcze nie popełniłam. Trochę się obawiałam, czy nie wyjdzie zbyt gumawata i surowa w środku, bo nie ma nic gorszego niż posmak surowego białka. Podczas pieczenia miałam dziką ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już! Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki.
Polecam bardzo)
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą

Składniki na blaszkę 23x33 cm:

Ciasto kruche:
160 g mąki pszennej
160 g mąki krupczatki
160 g masła
150 g cukru pudru
5 żółtek
skórka z cytryny lub wanilia

Owoce:
1 kg truskawek

Beza:
5 białek
180 g cukru pudru
2 łyżki bułki tartej

Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i siekamy nożem z masłem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodowki na 1 h( ja włożyłam do zamrażalnika). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut


Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę.


Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie przy lekko uchylonych dzwiczkach od piekarnika, suszymy bezę 20/30 minut w temp 120 °C.





M Mia cucina

Komentarze

Oceń ten przepis:




+