Kruche owsiane ciasto z truskawkami

vote now
Kruche owsiane ciasto z truskawkami


Proste i szybkie ciasto do popołudniowej herbaty.
Ekspresowe w wykonaniu, chwila oczekiwania kiedy się piecze, a potem ciasto wynagradza nas pysznym smakiem. Płatki owsiane, kruchy spód i zapieczone trukawki z wanilią, czy może być coś lepszego? Polecam ciepłe, podane z lodami.




źródło przepisu ( z moimi zmianami)
forma 20x30 cm
ciasto:
300 g mąki
3/4 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki cukru
125 g zimnego masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małe jajko
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
wierzch:
400 g truskawek odszypułkowanych i pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki cukru + 1 łyżeczka mielonej wanilii
1 łyżka mąki


Łączymy w misce sypkie składniki: przesianą mąkę, cukier, płatki, sól, proszek do pieczenia, na koniec posiekane masło i wszystko rozcieramy dłońmi aż powstanie kruszonka. Na koniec wbijamy jajko i mieszamy wszystko.
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem, na dno formy wysypujemy masę ciasa (zostawiając niecałą szklankę na wierzch).
Lekko dociskamy ciasto do dna formy.
Truskawki łączymy z cukrem, mąką i wanilią - wykładamy na spód i posypujemy pozostałą kruszonką.



Pieczemy w nagrzanym do 180-190 piekarniku na funkcji góra-dół (na dolnej półce piecyka) ok. 45 minut,aż truskawki zaczną lekko karmelizować.
Chwilę studzimy, kroimy i podajemy z lodami lub bitą śmietaną, ale bez dych dodatków też jest doskonałe.


Milion smaków truskawek



Z zufikowo

Komentarze

Oceń ten przepis:




+