Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem
vote now
Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :)
Składniki:
500 g krupczatki125 g cukru pudru250 g zimnego masła2 żółtka1 łyżka śmietany 18 %2 łyżki lodowatej wody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPonadto:
3 duże brzoskwinie3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru900 ml mleka Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać.Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę.Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę.Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny.Masa budyniowa:
Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru.Kruche ciasto z brzoskwinią:
Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni )Ugotowany budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie , po czym na samą górę ścieramy resztę ciasta kruchego .Ponownie wstawiamy do piekarnika na następne 40 minut. Wierzch ciasta musi nabrac pięknego złocistego koloru .Smacznego
Składniki:
500 g krupczatki125 g cukru pudru250 g zimnego masła2 żółtka1 łyżka śmietany 18 %2 łyżki lodowatej wody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPonadto:
3 duże brzoskwinie3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru900 ml mleka Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać.Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę.Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę.Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny.Masa budyniowa:
Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru.Kruche ciasto z brzoskwinią:
Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni )Ugotowany budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie , po czym na samą górę ścieramy resztę ciasta kruchego .Ponownie wstawiamy do piekarnika na następne 40 minut. Wierzch ciasta musi nabrac pięknego złocistego koloru .Smacznego
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!